Copywriting is echt een vak apart, want het is lang niet zo makkelijk als het lijkt om sterke teksten te schrijven. Je moet een goed gevoel voor taal hebben, en weten hoe je een verhaal op zo’n manier vertelt dat het de lezer inspireert, prikkelt en diens aandacht vasthoudt. Dat is misschien makkelijk als je iets heel leuks te vertellen hebt, maar wat als je teksten voor je bedrijf moet schrijven? Als je content nodig hebt die over jouw product of dienst gaat, dan wordt het ineens een stuk moeilijker om mooie teksten te schrijven, zeker als je ook rekening wilt houden met SEO. Dit wil zeggen dat je teksten geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, waardoor je op organische wijze meer bezoekers naar je website trekt.

SEO copywriting tips voor beginners

Ben je van plan zelf de teksten voor je website te gaan schrijven? Verdiep je dan eerst in de SEO hub van Doublesmart. Daar staat veel informatie in over hoe je de diverse SEO technieken toepast en waar ze voor dienen. Daarna is het tijd om een zoekwoordenonderzoek te doen. Met diverse online programma’s kun je namelijk checken hoeveel mensen ongeveer per maand zoeken op voor jou relevante zoektermen. Bovendien kun je zien hoe moeilijk het is om met deze term te ranken als je daar content mee creëert. Aan de hand van de uitkomst van dit zoekwoordenonderzoek kun je de teksten schrijven.

Teksten schrijven voor je website

Het is het beste om per pagina op één zoekterm te richten, eventueel in combinatie met zoektermen of zoekwoordcombinaties die op hetzelfde neerkomen. Zo snapt Google precies wat er op de pagina te vinden valt. Je verwerkt de zoekterm uiteraard in de titel en (ietwat aangepast) in de tussenkoppen, en daarnaast enkele keren in de lopende tekst. Overdrijf niet, want teksten die je overoptimaliseert worden niet perse beter gevonden in zoekmachines. Daar prikken ze namelijk zo doorheen. Houd het natuurlijk en houd het doel van de tekst in de gaten. Je wilt namelijk ook je product of dienst verkopen en de bezoeker inspireren of prikkelen, en niet alleen maar voor zoekmachines schrijven. Omdat dat moeilijker is dan het lijkt schakelen veel mensen daarvoor een SEO copywriter in, bijvoorbeeld via: https://www.doublesmart.nl/copywriting/seo/.

Leef je in de lezer in

Het belangrijkste als je zelf je teksten schrijft is dat je rekening houdt met de lezer. Naast het verwerken van de juiste zoektermen moet de tekst namelijk goed leesbaar, en het liefst ‘scanbaar’ zijn. Dit houdt in dat een bezoeker gemakkelijk de juiste informatie vindt en in één oogopslag de opbouw en volgorde van de tekst begrijpt. Kies dan ook voor duidelijke, beschrijvende titels en tussenkopjes, maak belangrijke zinsdelen vetgedrukt en maak de alinea’s niet te lang. Zo leest het prettig weg, en zal de bezoeker langer op je website blijven.