Marketing digital is een breed begrip. Marketing is eigenlijk alles wat zich bezighoudt met de verkoop van producten of diensten van een bedrijf. Het is het proces van verzamelen, creëren, communiceren en het leveren van producten en diensten. Marketing zorgt voor het beheersen van de relaties met de klant en potentiële klant. Ze worden namelijk op de hoogte gehouden met verschillende marketingmiddelen en promotiemateriaal, om zo de communicatie te bevorderen. Zo kan er ook gekeken worden naar wat er wel en niet werkt voor de doelgroep per bedrijf, waardoor je eigenlijk al je doelgroep onderzoekt. Voor iedereen met een bedrijf, hoe groot of klein, is marketing dus erg belangrijk.

Marketing is cruciaal

Zonder marketing is er geen of minder bekendmaking van het bedrijf, zo ook geen klanten en dus geen winst. Het is dus cruciaal dat hier tijd aan wordt besteed. De waarde van het product of de diensten worden door marketing zo goed mogelijk overgebracht. Digitale marketing is dus marketing, maar dan met online tools. Denk aan een advertentie, sponsor video of bedrijfsvideo, social media post en nieuwsbrieven. Offline tools zouden dan bijvoorbeeld flyers, posters, brochures kunnen zijn. Maar ook kleine marketingmiddelen zoals een pen en notitieblok met het logo van het bedrijf erop valt onder marketing.

Digital marketing trends

Nu de basics van marketing zijn verteld, kunt u rekening houden met de belangrijkste trends voor digitale marketing. Een van de belangrijkste en steeds bekender wordende tool is het digital marketing funnel model. Dit trechtervormige model laat de fases zien van het verkoopproces. Het is een trechter van doelstellingen: het begint bij de fase bezoeken, boeien, beslissen, bestellen, betalen en tot slot binden. Het wordt ook wel eens verward met het customer journey model. Het verschil zit in dat bij de customer journey model wordt gekeken vanuit de ogen van de klant, terwijl bij marketing funnel wordt gekeken vanuit de organisatie.

Hulp bij bedrijfsdoelstellingen behalen

Onderschat het online succesvol worden niet. Online marketing is namelijk niet altijd even gemakkelijk. Elk bedrijf wil zo succesvol mogelijk worden, daarom is het belangrijk om u zo goed mogelijk te kunnen onderscheiden en een plan te hebben om uw doelstellingen te behalen. U kunt dan overwegen om een digital marketing sales consultant in te schakelen, om u te helpen. Samen met de consultant kunt u oriënteren op wat voor acties u kunt ondernemen en hierdoor meer inzichten krijgen in de klant en uw doelstellingen.

Nog meer tips

Om zo goed mogelijk na te denken wat bij uw bedrijf past en tot een marketingstrategie te komen, wordt er aangeraden te beginnen met het nadenken welke vorm van online marketing het beste bij u past. Er zijn namelijk zoveel soorten: van SEO tot nieuwsbrieven. Kijk naar de doelgroep: in welke leeftijdscategorie zitten zij? Zijn er statistieken op welke tijden zij het meest achter hun scherm zitten? Wat voor content vinden zij interessant? Jongeren vinden bijvoorbeeld andere content interessant dan volwassenen. Het is natuurlijk ook veel proberen om achter te komen wat wel en niet werkt. Dit moet dus blijven gedaan worden om er uiteindelijk de beste resultaten uit te halen.