Misschien is de website van jouw onderneming een pareltje waar je hard aan gewerkt hebt. De site werkt naar behoren, is gebruiksvriendelijk en ziet er ook nog eens gelikt uit. Maar wat heb je aan zo’n online portaal als er te weinig bezoekers op jouw webpagina’s landen? Herken je dit scenario, dan is het slim wat extra aandacht aan SEO te besteden.

Wat doet goede SEO?
De afkorting SEO staat Search Engine Optimization. Met zoekmachine optimalisatie kun je ervoor zorgen dat jouw website beter scoort in de niet betaalde zoekresultaten van Google. Dit wil je als ondernemer omdat steeds meer mensen via het internet kennismaken met bedrijven, instanties en organisaties. Als jouw site met relevante zoekwoorden voor jouw onderneming goed te vinden is via een zoekmachine, dan win je hiermee naamsbekendheid, nieuwe potentiële klanten en conversies (de acties die je wilt dat bezoekers uitvoeren op jouw webpagina; van het plaatsen van een bestelling tot en invullen van een offerte- of contactformulier).

Hoe pak je dit aan?
Oké, denk je nu, dit klinkt goed maar hoe krijg ik dit voor elkaar? De positie van jouw website wordt in de zoekresultaten bepaalt door een algoritme. Er zijn ontzettend veel factoren die onderdeel uitmaken van dit algoritme. Om hoger in de zoekresultaten uit te komen is het van belang dat jij (of een SEO bureau) de website voor jouw bezoekers optimaliseert. Drie SEO-elementen zijn daarbij erg belangrijk: pakkende content, online autoriteit en goede techniek.

Techniek en content
In het kort wordt met goede techniek gedoeld op de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid, URL-structuur en opbouw en onder meer snelheid van jouw website. Daarnaast is de inhoud van jouw website erg belangrijk voor een goede vindbaarheid. De content moet kwalitatief en voor jouw bezoekers relevant zijn. Daarbij moet deze content aansluiten bij de juiste zoekwoorden. De zoekwoorden zijn die woorden die jouw doelgroep intikt in een zoekmachine om uit te komen bij jouw dienst- of productaanbod. Content omvat overigens naast tekst ook beeldmateriaal en hangt verder samen met onder meer de menustructuur van jouw website.

Autoriteit
De mate van autoriteit van een website is ook van invloed op de positie in de resultaten via een zoekmachine. Deze autoriteit vergaar je wanneer andere websites naar de inhoud op jouw webpagina’s linken. Het is daarbij wel van belang dat dit links zijn via kwalitatieve en relevante websites. Hoe meer externe websites naar inhoud op jouw website linken, hoe gunstiger dit uitpakt voor de zichtbaarheid van jouw website binnen de zoekmachineresultaten.

Zelf doen of uitbesteden
Je kunt ervoor kiezen om zelf met SEO-technieken aan de slag te gaan. Toch zijn er veel bedrijven die ervoor kiezen de hulp van een SEO bureau in te schakelen. SEO is een vakgebied op zich en daarbij nog eens een flink groot en snel ontwikkelend vakgebied. Ervaring en up-to-date kennis binnen deze branche telt, wil je effectief resultaten boeken. SEO uitbesteden aan een specialist kan daarom de investering lonen.