Tijdens je carrière krijg je misschien de kans om je diensten te verkopen aan een potentiële klant, een presentatie te geven aan een potentiële zakenpartner, of je bedrijf te promoten op een evenement. Dit betekent dat je je moet voorbereiden op een presentatie – ook al is die presentie of online. Daarom is het beste wat je kan doen om voorbereid te zijn, werken aan je presentatievaardigheden, vooral aan het begin van je carrière of als je gewoon graag beter wilt worden voor de volgende keer. Dit artikel zal een aantal belangrijke tips belichten om je presentatievaardigheden te verbeteren voor je volgende grote vergadering, maar ook gedurende je hele leven. Laten we beginnen!

Oefenen, maar niet uit het hoofd leren

Het is normaal dat je je presentatie een keer wilt herhalen, ook al kan het moeilijk zijn om tijd vrij te maken om te oefenen wanneer je een strak schema hebt, het is absoluut essentieel als je een indrukwekkende presentatie wil geven. Repeteren en herhalen betekent echter niet uit het hoofd leren, het uit het hoofd leren van je speech kan je mechanisch en over gerepeteerd laten klinken. Een goed idee is om je speech uit te schrijven in plaats van te proberen het uit je hoofd te leren, een script is je beste vriend. Je kunt ook jezelf opnemen en werken aan je fouten, om te voorkomen dat je ze herhaalt op de dag van de presentatie. 

Gebruik de juiste lichaamstaal

Als je voor een camera staat, is deze tip nog belangrijker. De manier waarop je beweegt, zit en je je uitdrukt is belangrijk. In de huidige wereld van videopresentaties is het verkeerd om over een toetsenbord heen te hangen en de camera de hele tijd aan te houden, waardoor de indruk wordt gewekt dat je niet betrokken of actief bent. Als je rechtop zit, houd jezelf dan altijd rechtop! Het geeft je zelfvertrouwen en maakt je een betere presentator.  Als je persoonlijk presenteert, hou dan ook altijd een goede houding aan en gebruik stembuiging om belangrijke punten te benadrukken.

Bekijk andere presentaties

Observeer hoe andere professionals een presentatie geven – van hun lichaamstaal tot hun ideeënstroom – om tactieken te vinden die je in je eigen presentatie kan gebruiken.  Presenteren is niet gemakkelijk, maar je kan veel leren door naar andere presentaties te kijken. Het geeft je de kans om op te merken wat je kan verbeteren en dit in je eigen presentaties te verwerken. Een goede presentator zijn is een reis en we kunnen allemaal beter worden als we voortdurend aan onze vaardigheden werken.

Als je professionele ondersteuning wil bij je presentatietraining, dan biedt de Presenteerschool verschillende presentatietrainingen aan. Zij richten zich met name op Bedrijfspresentatie, Personal branding, Pitching en Storytelling. Andere diensten zijn in-company trainingen en online workshops. Bekijk hun diensten op hun website: https://depresenteerschool.nl/.