Je hoort vaak dat het lastig is om als zelfstandige aan de slag te gaan met werk in de kunsten. Ergens is dit ook wel waar, je kan namelijk niet voorspellen of het gaat lopen wanneer je voor jezelf aan de slag gaat en het kan lastig zijn om jouw carrière goed lopend te krijgen. Echter zijn er zeker dingen die je zelf kan doen om invloed uit te oefenen hierop. Volg je onderstaande tips, is de kans dat jij een goed lopende carrière hebt al een stukje groter.

Houd een portfolio bij

Waarschijnlijk weet je dit al en doe je het ook al, maar het bijhouden van een portfolio is als kunstenaar echt belangrijk. Of je nu websites ontwerpt, logo’s bedenkt, cartoons tekent of animaties maakt, houd alles bij in je portfolio. Maak een mooie website waar je alles van jouw creatief bureau op professionele wijze presenteert. Zo kunnen mensen wanneer ze jouw naam opzoeken precies zien wat je gedaan hebt, en is de kans meteen groter dat ze jou vragen voor een klus.

Netwerken

In deze wereld is jouw netwerk erg belangrijk. Je kan echt niet zonder een uitgebreid netwerk. Niet alleen is het belangrijk dat je jouwzelf laat horen in de markt en er zo voor zorgt dat mensen jou leren kennen, maar zo kun je er ook voor zorgen dat je nieuwe mensen leert kennen. Misschien heeft niemand in jouw directe netwerk op dit moment iemand nodig, maar is er wel iemand net buiten je eigen kring die iemand zoals jij zoekt. Vraag rond, en zorg ervoor dat mensen die jij kent ook rondvragen. Zorg ervoor dat ze weten dat als ze een design agency zoeken, ze bij jou moeten zijn.

Bied jezelf ook aan. Zie je een bedrijf en lijkt het je heel leuk om bijvoorbeeld werk van hun op te pakken? Bied dan aan ze aan dat je wel voor ze aan de slag wil. Dit waarderen zij, want dit toont inzet en motivatie. En daarnaast zorgt het ervoor dat jij weer werk hebt waar je mee bezig kan. Een win-win situatie, dus.

Behoud je motivatie

Soms kan het nogal demotiverend zijn om te werken in dit wereldje. De onstabiliteit en de lage zekerheid kan ervoor zorgen dat je onzeker wordt over jezelf en het werk wat je doet. Probeer echter om de motivatie niet te verliezen. Ga door, hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Je weet dat je (als het goed is) doet wat je leuk vindt en dit gevoel moet je vasthouden.