Hoe mensen reageren als zij terechtkomen in een noodgeval valt nauwelijks te voorspellen. Mensen die normaal kalm en rustig zijn, kunnen als zij in een noodsituatie terechtkomen plotseling compleet in paniek raken en niet meer weten wat te doen. Daar staat tegenover dat juist van nature nerveuze mensen tijdens een noodsituatie de zaken opeens wel rustig op een rijtje kunnen zetten en enorm kalm blijven. Ieder mens reageert anders en onvoorspelbaar bovendien. Wat iemand gaat doen, valt nauwelijks te voorspellen. Wat wel duidelijk is, is dat een goede training kan helpen de juiste dingen te doen.

 

Het komt altijd onverwacht

 

Het lastige aan een noodsituatie is dat je er altijd onverwacht in terechtkomt. Je hebt dus geen tijd om je op wat er gebeurt voor te bereiden, en moet niet alleen verwerken wat er gebeurt, maar ook direct handelen. Dat is voor veel mensen een stuk lastiger dan zij denken of vooraf inschatten. Dat je er moeite mee hebt is echter helemaal niet raar. Onze hersenen vinden het lastig om met onverwachte gebeurtenissen om te gaan. Kom je plotseling in een brand terecht moet je niet alleen verwerken wat er nu precies gebeurt, je krijgt ook te maken met het instinct om jezelf in veiligheid te brengen en daarnaast dien je oog te hebben voor anderen. Heel veel, om dat binnen een paar seconden op een rijtje te kunnen zetten.

 

Op plekken waar veel mensen samen zijn, zoals binnen een bedrijf, moet er daarom altijd minimaal één persoon die een BHV cursus heeft gevolgd aanwezig zijn. Deze persoon is niet alleen volledig op de hoogte van alle procedures die gevolgd moeten worden, hij of zij is er ook op getraind om direct te handelen.

 

Oefening baart kunst

 

Iemand die verantwoordelijk is voor de BHV, heeft een cursus gevolgd en moet zijn of haar kennis jaarlijks opfrissen met een training. Belangrijk, want hoe vaker je bepaalde situaties of handelingen nabootst en oefent, des te meer je op de automatische piloot het juiste zal doen als je echt in een noodsituatie terechtkomt.

 

Als je maar vaak genoeg bent begonnen met ontruimen en blussen bij een brand, in de vorm van een oefening, hebben je hersenen het een stuk gemakkelijker als je ook in het echt in een dergelijke situatie terechtkomt. Ze zijn getraind om zonder na te denken op de juiste manier te handelen, wat niet alleen veel tijd kan schelen, maar er ook voor kan zorgen dat je minder snel in paniek raakt. Alleen zo kun je jezelf en je collega’s vervolgens in veiligheid brengen.