Als professional zijn er verschillende vaardigheden waarover je dient te beschikken. Dat spreekt voor zich. Eén van deze eigenschappen waarover je moet beschikken wanneer je een leidinggevend persoon bent is goed leiderschap. Voor veel mensen is het echter niet helemaal duidelijk wat hier allemaal onder valt. Dit is namelijk wellicht één van de meest uitgebreide en diverse begrippen binnen de professionele wereld. Leiderschap definieert zich in de praktijk door een aantal verschillende kenmerken. Ben jij ook benieuwd aan welke eisen jij als leider binnen een onderneming allemaal dient te voldoen? Lees dan vooral snel verder.

               Wat is leiderschap eigenlijk?

We spreken over leiderschap wanneer iemand in een positie wordt geplaatst waarin hij of zij niet alleen zichzelf meer dient te leiden, maar ook anderen. Binnen een onderneming kan het dan bijvoorbeeld gaan om een afdelingshoofd, maar ook om een directiepost. Ongeacht om welke functie het precies zal gaan dien je er als leider rekening mee te houden dat de focus niet meer alleen op je eigen werkzaamheden zal komen te liggen. Vaak vormt een leider dan ook het eerste aanspreekpunt bij problemen waar andere personeelsleden mee worden geconfronteerd. Deze problemen kunnen over een sterk uiteenlopend karakter beschikken waardoor je in tal van verschillende situaties een oplossing moet zien aan te reiken.

               3 belangrijke eigenschappen van goed leiderschap

Bovenstaande informatie geeft reeds aan dat je als leider dus niet meer alleen rekening dient te houden met je eigen eisen en verantwoordelijkheden, maar ook met die van derden. Wat houdt dit nu precies in? Zeer eenvoudig. Mensen kunnen bijvoorbeeld naar jou komen met vragen over een bepaald probleem waarmee ze geconfronteerd worden. Daarnaast is het echter doorgaans ook aan de leiders binnen een bedrijf om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de verschillende diensten of afdelingen zo optimaal mogelijk op elkaar ingespeeld geraken. Hoe dan ook, drie belangrijke eigenschappen die altijd de definitie vormen van goed leiderschap zijn in de praktijk op z’n minst de volgende:

 

  1. Je moet autoriteit, maar tegelijkertijd ook toegankelijkheid uitstralen;
  2. Je kan goed om met stress en je zoekt steeds naar efficiënte oplossingen;
  3. Je bent een creatieve duizendpoot;

 

De bovenstaande eigenschappen zijn eigenschappen waar iemand uit zichzelf reeds over kan beschikken of niet. In het laatste geval dient dit dan te worden aangeleerd. Zolang je de motivatie hebt om door te groeien op professioneel vlak en dus een functie met leiderschap te gaan uitoefenen zal je kunnen vaststellen dat er hiervoor best heel wat mogelijkheden bestaan. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij ook een goede leider zijn, maar heb je daarvoor van nature niet alle eigenschappen? Dan kan het de moeite waard zijn om bijvoorbeeld een leiderschapscursus of een leiderschapstraining te gaan volgen.

               Een zeer uitdagende job met doorgroeipotentieel

Een job waar leiderschap voor is vereist zorgt ervoor dat je kan rekenen op heel wat verschillende voordelen. In eerste instantie ben je dan immers verzekerd van een lekker uitdagende en bovendien ook zeer veelzijdige job. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal je immers ook kunnen vaststellen dat je job doorgroeipotentieel heeft waardoor je wellicht nog meer carrière kan maken. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, beschikken over goed leiderschap kan jouw professionele carrière alleen maar ten goede komen.